domingo, 26 de abril de 2009

Somiar amb Juan Marsé


A Juan marsé l'han concedit el Premi Cervantes de Literatura. I és el primer català en aconseguir-ho.
Però Marsé no és només un escriptor excel.lent, un escriptor amb qui molts hem passat moltes bones estones. Un gran narrador, en aquell sentit primigeni que té això de dir-se narrador: saber explicar històries, reals o fictícies, plenes d'imaginació, d'"aventis", com li agrada dir.
Marsé és, a més, un enamorat del cine. Una persona que ha viscut, des de ben petit, als cines de barri, d'on ha tret - diu - les històries, les aventures que viuen els seus personatges.
I un escriptor amb molts lligams amb el cinema: guionista per a altres, col.laborador amb els guionistes de pel.lícules que es basen en els seus guions, autor de novel.les que semblen cine ( El fantasma del cine Roxy) , on podem trobar personatges de Hitchcock, de George Stevens, ballant amb personatges purament novel.lístics, de crítica cinematogràfica, d'aquesta estranya fusió, quasi imperceptible per al lector contemporani, que es produeix entre la imatge cinematogràfica i la imatge literària.
Llàstima que les adaptacions fílmiques fetes de les seves novel.les no hagin arribat mai a la qualitat dels seus escrits. És clar: això, diuen, és gairebé impossible.
Quedem-nos, per ara, amb una seqüència d'una pel.lícula que havia de rodar el gran Erice i es va quedar amb el, potser no tan gran, Trueba: El embrujo de Shangai, protagonitzada, a més, per un dels millors actors espanyols de tots els temps, recentment mort, Fernando Fernán Gómez.

Que el cinema i les aventis segueixen habitant els teus somnis, estimat Marsé.